Het verschil tussen laserontharing en IPL ontharing

Het verschil tussen laserontharing en IPL ontharing

Wil je simpelweg gewoon af van die overbeharing of ongewenste haargroei? In deze blog vertelt de huisarts en cosmetisch arts dr. Zainalabedin wat permanente ontharing door middel van laser inhoudt, wat de verschillen tussen behandelingen zijn en wat de gevaren zijn die het ontharen met zich mee kan brengen.

Wat is laser?

“Het woord laser staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, in het Nederlands: lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling. Laserlicht heeft één golflengte en kleur en het licht gaat in een richting. Het voordeel dat het laserlicht één krachtige energiestraal heeft en dat de energie niet verloren gaat.”

Wat is IPL?

“Bij IPL of Intense Pulsed Light,wordt het licht in meerdere golflengten en kleuren uitgezonden. De energie en de warmte wordt dus verspreidt. Hierdoor is de energie in het IPL licht veel minder sterk is dan de laser.”

Wat is ontharen met laser of IPL?

“Laserontharing is een behandelmethode om overmatige of ongewenste haargroei effectief en vrijwel permanent te verwijderen. Bij permanent ontharen wordt er gebruik gemaakt van licht en laserenergie om de haarzakjes te vernietigen, dit geldt zowel voor laserontharing als voor IPL ontharen.

Tijdens de behandeling worden haarzakjes vernietigd door de lichtflitsen van de laser. De flitsen zenden steeds korte energiepulsen uit, die worden opgenomen door het pigment in de haren. Het pigment in het haar geleidt de energiepuls naar het haarzakje en vernietigd het haarzakje. Dit zorgt ervoor dat er minder haren terug komen en de ongewenste haargroei wordt verwijdert.”

Wanneer is ontharingsbehandeling effectief?

Als de haren donker zijn

“Tijdens de ontharingsbehandeling wordt er gebruik gemaakt van melanine. Melanine is het pigment die aanwezig is in de haarschacht en in het haarzakje. Witte en grijze haren bevatten geen pigment en zijn daarom ongeschikt voor laser en IPL ontharing. Blonde en rode haren bevatten nauwelijks pigment en zijn daarom vrijwel niet geschikt voor laser en IPL ontharing.”

Juiste groeifase van de haren
“Haren moeten zich ook in de juiste groeifase bevinden om het licht op te vangen dat door de laser uitgezonden wordt. Alleen zo kunnen de haarzakjes vernietigd worden. Om alle haren aan te kunnen pakken zijn meerdere behandelingen verdeeld over meerdere weken nodig, zodat alle haren in de juiste fase worden aangepakt.”

Herhaling van de behandeling

“Meestal zijn er gemiddeld 6 tot 8 behandelingen nodig om de ongewenste haargroei aan te pakken. Het aantal behandelingen hangt af van het aantal haar, de locatie van ontharen, het huidtype en de kleur van het haar.”
En wat is dan het verschil tussen permanent ontharen met laser of IPL?

Laserontharing

“Tijdens het ontharen met een laser zendt het apparaat lichtflitsen op één frequentie uit in de vorm van een dunne, maar sterke straal die door de huid heen gaat. Deze behandeling duurt relatief lang, aangezien de laser alleen kleine oppervlakten per flits kan bereiken. Voor een effectief resultaat zijn er +/- 6 behandelingen nodig.”

“Door de hoge effectiviteit van de behandelingen en de hoge kwaliteit van de laser, liggen de tarieven van behandelingen met laser net iets hoger dan de tarieven van de IPL behandeling. Bij laserbehandeling worden vaak tot 80% van de haren permanent verwijdert, wat betekent dat ontharing met laser zeer effectief is.”

IPL ontharen

"De duur van een IPL behandeling is meestal korter dan die van het laserontharen, omdat er in een behandeling grote oppervlakten behandelt kunnen worden. Voor het gewenste resultaat zijn er echter wel +/- 10 behandelingen nodig. Het tarief voor IPL behandelingen ligt lager dan dat van de laserontharing. De IPL behandeling is effectief, maar de kans op het terugroeien van haren is groter. De IPL behandeling is vergeleken met laserontharen minder effectief.”

Is het ontharen via laserontharing of IPL ontharing gevaarlijk?

“In principe is ontharing door middel van laser of IPL niet gevaarlijk, mits de apparatuur door gediplomeerde specialisten wordt gebruikt. Wij adviseren om uit te kijken voor laser en IPL behandelingen bij onbevoegde praktijken. Zij hebben vaak weinig kennis van de apparatuur en het effect van het apparaat. Het gevolg hiervan is dat de behandeling dan juist gevaarlijk kan zijn en kan resulteren in brandwonden, pigmentvlekken en littekens. Het is daarom uiterst belangrijk om de laserbehandeling of IPL behandeling te laten uitvoeren door specialisten, zoals huidtherapeuten of artsen.”

“Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil harde eisen stellen aan het uitvoeren van laserbehandelingen. Haar reden hiervoor is dat de behandelingen te vaak mis gaan bij ongediplomeerde uitvoerenden. In het artikel van RTLnieuws komt naar voren dat ze ernaar streeft om in de toekomst alleen nog opgeleide huidtherapeuten, artsen en dermatologen de bevoegdheid te geven om patiënten te laseren. Ook directeur Frans Meulenberg van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) zegt veel mis te zien gaan in de praktijk, en dat de eisen van Mininster Schippers een stap in de goede richting zouden zijn.”

Share This Article:
× Whatsapp