Skip links

Permanente make-up (PMU)

Behandeling

Permanente make-up (PMU)

Permanente make-up (PMU) is een semi-permanente behandeling die natuurlijke pigmenten gebruikt om de wenkbrauwen, ogen en lippen te accentueren en verfraaien.

Wat is Botox?

Botox is een natuurlijk eiwit waarvan de actieve stof botulinetoxine A is. Het is een populaire methode om rimpels te behandelen. Tijdens de behandeling wordt botulinetoxine A met fijne injecties in de huid gebracht. Deze stof ontspant de spieren tijdelijk, waardoor het de vorming van nieuwe rimpels voorkomt en de zichtbaarheid van bestaande dynamische rimpels vermindert.

Indicaties

Indicaties voor Botox-behandelingen
Botox-behandelingen zijn zowel voor cosmetische als medische doeleinden geschikt:

1. Cosmetische toepassingen:
Botox wordt gebruikt voor de behandeling van dynamische rimpels, die voornamelijk zichtbaar zijn wanneer de spieren actief zijn, zoals bij lachen of fronsen. Deze rimpels kunnen minder zichtbaar zijn wanneer de spieren ontspannen zijn.

Voorbeelden van behandelbare dynamische rimpels omvatten:

 • Voorhoofdsrimpels
 • Fronsen tussen de wenkbrauwen
 • Kraaienpootjes rond de ogen
 • Rimpels rond de lippen
 • Sinaasappelhuid of opgetrokken kin
 • Neerhangende mondhoeken
 • Spanning in de halsspieren

2. Medische indicaties:
Botox kan ook worden ingezet voor de behandeling van:

 • Tandenknarsen
 • Overmatig zweten
 • Hoofdpijn en migraine

Behandeling met Botox: Wat kunt u verwachten?

Overweegt u een Botox-behandeling? Begin dan met een vrijblijvend intakegesprek bij onze cosmetische arts. Na dit gesprek kunt u ervoor kiezen om direct de behandeling te ondergaan of een nieuwe afspraak te maken.

Een standaard Botox-behandeling duurt ongeveer 15 minuten. Aan het begin van de behandeling zal de arts uw huid zorgvuldig reinigen om een schone en steriele basis te garanderen. Vervolgens injecteert de arts kleine hoeveelheden Botox in de geselecteerde spieren. U kunt direct na de behandeling naar huis gaan. Binnen vier tot zeven dagen begint u een afname in spieractiviteit te merken in het behandelde gebied, wat leidt tot een vermindering van fijne rimpels. Het volledige effect van de behandeling is na ongeveer twee weken zichtbaar.

Hoe lang blijft het effect van Botox?

Het maximale effect van een Botox-behandeling is merkbaar binnen de eerste 2 tot 4 weken. Daarna begint het effect geleidelijk af te nemen, waarbij het resultaat doorgaans 3 tot 4 maanden aanhoudt. Wanneer u de behandeling elke vier maanden herhaalt, kan na 1 tot 2 jaar het effect soms tot ongeveer zes maanden aanhouden.

Nazorg na een Botoxbehandeling

De eerste 3 uur na de behandeling:

 • Blijf gedurende de eerste 2 tot 3 uur na de behandeling rechtop zitten of staan. Vermijd buigen of voorover leunen.

Eerste 24 uur na de behandeling:

 • Houd het behandelde gebied droog en schoon.
 • Vermijd alcoholconsumptie.
 • Draag geen make-up.
 • Wrijf niet hard over de geïnjecteerde plekken, ook niet na het afdrogen volgend op een douche.

Twee weken na de behandeling:

 • Vermijd fel zonlicht en sauna’s gedurende de eerste twee weken om het beste resultaat te behouden.
 • Het wordt sterk afgeraden om binnen twee weken na de injectie gezichtsbehandelingen of massages te ondergaan.

Mogelijke bijwerkingen en complicaties van Botox

Hoewel Botox algemeen als veilig wordt beschouwd wanneer het toegediend wordt door een gekwalificeerde arts, kunnen er bijwerkingen optreden. Deze zijn doorgaans mild en van tijdelijke aard. Hieronder volgen enkele mogelijke bijwerkingen:

 1. Pijn of ongemak op de injectieplaats: Het is mogelijk dat u lichte pijn, een branderig gevoel of ongemak ervaart waar de Botox is toegediend. Deze symptomen zijn meestal mild en verdwijnen snel.
 2. Roodheid, zwelling of blauwe plekken: Tijdelijke roodheid, zwelling of blauwe plekken kunnen optreden op de injectieplaats. Dit zijn normale reacties en verdwijnen meestal binnen enkele dagen.
 3. Hoofdpijn: Sommige patiënten melden lichte en kortdurende hoofdpijn na een Botox-behandeling.
 4. Verspreiding van Botox naar andere spieren: In zeer zeldzame gevallen kan Botox problemen zoals ptosis (een hangend ooglid) of dubbelzien veroorzaken als het zich verspreidt naar nabijgelegen spieren die niet bedoeld waren voor behandeling. Het is daarom belangrijk de nazorgadviezen op te volgen. Deze bijwerkingen zijn ook tijdelijk en verdwijnen meestal na een paar weken.
 5. Allergische reacties: Hoewel het zeldzaam is, kunnen allergische reacties optreden, wat kan resulteren in symptomen zoals jeuk, huiduitslag, netelroos, kortademigheid, of zwelling van het gezicht. Neem in geval van een allergische reactie onmiddellijk contact op met onze kliniek.

Controle na behandeling

Bij Medical Skin Clinic is het resultaat van een Botox-behandeling na twee weken optimaal. Wij bieden daarom een controleafspraak aan twee weken na de behandeling om het effect te beoordelen. Indien nodig voeren we dan kosteloos een touch-up uit. Mocht er behoefte zijn aan een aanvullende controle na vier weken, dan brengen wij hiervoor een bedrag van 30 euro in rekening.

Wat is PMU?

Permanente make-up (PMU) is een semi-permanente cosmetische procedure die natuurlijke pigmenten in de bovenste huidlagen implanteert om een langdurige make-up look te creëren. Deze innovatieve behandeling versterkt en vereenvoudigt je natuurlijke schoonheid. In deze uitleg doorlopen we het proces van PMU, inclusief de werking, voor- en nazorg, mogelijke complicaties, indicaties en wanneer je de effecten kunt verwachten.

Tijdens de behandeling gebruikt een gespecialiseerde behandelaar een fijne naald om kleine hoeveelheden pigment in de huid te injecteren. Dit resulteert in een natuurlijke en langdurige verbetering van het uiterlijk van wenkbrauwen, ogen of lippen.

Indicaties

PMU is geschikt voor diverse toepassingen, zoals het definiëren van wenkbrauwen, het accentueren van ogen met eyeliner en het verbeteren van de vorm en kleur van de lippen. Deze behandeling is een uitstekende keuze voor mensen met een actieve levensstijl, voor hen die allergisch zijn voor traditionele make-up, of voor mensen met motorische beperkingen die het aanbrengen van make-up lastig maken.

Hersteltijd en verwacht effect

Het effect van PMU is direct na de behandeling zichtbaar, maar het uiteindelijke resultaat ontwikkelt zich gedurende een genezingsperiode die enkele weken tot maanden kan duren. Na deze initiële genezingsfase zal het pigment licht vervagen en uiteindelijk zijn definitieve kleur bereiken. Dit proces zorgt voor een natuurlijke en langdurige make-uplook.

Voor- en nazorg

Voorafgaand aan de behandeling vindt er een uitgebreid consult plaats waarin jouw wensen worden besproken en de juiste kleuren en vormen worden bepaald.

Na de behandeling is het cruciaal om de nazorginstructies van je behandelaar strikt te volgen. Dit houdt in dat je het behandelde gebied de eerste vijf dagen droog moet houden, blootstelling aan zonlicht moet vermijden en verzorgende crèmes moet aanbrengen om de genezing te ondersteunen. Een goede nazorg is essentieel voor het bereiken van het beste resultaat en het minimaliseren van mogelijke complicaties.

Mogelijke complicaties

Hoewel PMU over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen er enkele mogelijke complicaties optreden, waaronder:

 1. Roodheid en Zwelling: Direct na de behandeling kan de huid rood worden en licht opzwellen. Deze symptomen zouden binnen enkele dagen moeten afnemen.
 2. Korstvorming: Tijdens het genezingsproces kan er soms korstvorming optreden op de behandelde gebieden. Het is belangrijk om de korstjes niet te verwijderen en de huid zorgvuldig te reinigen volgens de voorschriften.
 3. Kleurverandering: In zeldzame gevallen kan het pigment na verloop van tijd vervagen of van kleur veranderen. Regelmatige touch-up sessies zijn aanbevolen om de kleur en vorm te onderhouden.

Controle na behandeling

In onze kliniek streven we naar een veilige en op maat gemaakte PMU-behandeling, uitgevoerd door ervaren en getrainde PMU-artiesten. Voor meer informatie of om een consultatie te plannen, neem vandaag nog contact met ons op.

Face to face

is always better

Veelgestelde vragen

Injectables is een verzamelnaam voor producten die met een naald worden geïnjecteerd. Botuline Toxine (botox) en fillers zijn producten met een totaal andere werking. Botox ontspant de spieren waardoor ook de huid ontspant. Een filler vult de huid op, bijvoorbeeld onder rimpels, maar ook in lippen, wangen en jukbeenderen.

Een behandeling met fillers wordt over het algemeen als niet pijnlijk ervaren. In het begin kunt u een klein prikje voelen, maar dit duurt maar heel even. Onze fillers bevatten lidocaine, een stof die het weefsel plaatselijk tijdelijk verdooft.

Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gezwollen. Dit trekt snel weg en duurt maximaal twee dagen. Er kan ook eventueel een blauwe plek ontstaan op de plek waar geïnjecteerd is. Deze blijft enkele dagen zichtbaar, maar dit heeft geen nadelig effect op het resultaat en is met make-up goed te camoufleren. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen de bijwerkingen zoveel mogelijk worden beperkt.

Wij voeren geen behandelingen uit wanneer u (mogelijk) zwanger bent. Het is niet bewezen dat fillers schadelijk zijn voor de baby, maar het tegendeel is ook nooit bewezen. Wij nemen het risico niet.

Voor & Na

Before
After

Ervaringen van onze klanten