Skip links

Fillers

Behandeling

Fillers

Fillers zijn producten die met een dunne naald of canule in de huid worden geïnjecteerd om meer volume te geven of rimpels op te vullen. Een behandeling met fillers herstelt je jeugdige uitstraling, verjongt je huid en laat je je weer zelfverzekerd en aantrekkelijk voelen.

Wat is Botox?

Botox is een natuurlijk eiwit waarvan de actieve stof botulinetoxine A is. Het is een populaire methode om rimpels te behandelen. Tijdens de behandeling wordt botulinetoxine A met fijne injecties in de huid gebracht. Deze stof ontspant de spieren tijdelijk, waardoor het de vorming van nieuwe rimpels voorkomt en de zichtbaarheid van bestaande dynamische rimpels vermindert.

Indicaties

Indicaties voor Botox-behandelingen
Botox-behandelingen zijn zowel voor cosmetische als medische doeleinden geschikt:

1. Cosmetische toepassingen:
Botox wordt gebruikt voor de behandeling van dynamische rimpels, die voornamelijk zichtbaar zijn wanneer de spieren actief zijn, zoals bij lachen of fronsen. Deze rimpels kunnen minder zichtbaar zijn wanneer de spieren ontspannen zijn.

Voorbeelden van behandelbare dynamische rimpels omvatten:

 • Voorhoofdsrimpels
 • Fronsen tussen de wenkbrauwen
 • Kraaienpootjes rond de ogen
 • Rimpels rond de lippen
 • Sinaasappelhuid of opgetrokken kin
 • Neerhangende mondhoeken
 • Spanning in de halsspieren

2. Medische indicaties:
Botox kan ook worden ingezet voor de behandeling van:

 • Tandenknarsen
 • Overmatig zweten
 • Hoofdpijn en migraine

Behandeling met Botox: Wat kunt u verwachten?

Overweegt u een Botox-behandeling? Begin dan met een vrijblijvend intakegesprek bij onze cosmetische arts. Na dit gesprek kunt u ervoor kiezen om direct de behandeling te ondergaan of een nieuwe afspraak te maken.

Een standaard Botox-behandeling duurt ongeveer 15 minuten. Aan het begin van de behandeling zal de arts uw huid zorgvuldig reinigen om een schone en steriele basis te garanderen. Vervolgens injecteert de arts kleine hoeveelheden Botox in de geselecteerde spieren. U kunt direct na de behandeling naar huis gaan. Binnen vier tot zeven dagen begint u een afname in spieractiviteit te merken in het behandelde gebied, wat leidt tot een vermindering van fijne rimpels. Het volledige effect van de behandeling is na ongeveer twee weken zichtbaar.

Hoe lang blijft het effect van Botox?

Het maximale effect van een Botox-behandeling is merkbaar binnen de eerste 2 tot 4 weken. Daarna begint het effect geleidelijk af te nemen, waarbij het resultaat doorgaans 3 tot 4 maanden aanhoudt. Wanneer u de behandeling elke vier maanden herhaalt, kan na 1 tot 2 jaar het effect soms tot ongeveer zes maanden aanhouden.

Nazorg na een Botoxbehandeling

De eerste 3 uur na de behandeling:

 • Blijf gedurende de eerste 2 tot 3 uur na de behandeling rechtop zitten of staan. Vermijd buigen of voorover leunen.

Eerste 24 uur na de behandeling:

 • Houd het behandelde gebied droog en schoon.
 • Vermijd alcoholconsumptie.
 • Draag geen make-up.
 • Wrijf niet hard over de geïnjecteerde plekken, ook niet na het afdrogen volgend op een douche.

Twee weken na de behandeling:

 • Vermijd fel zonlicht en sauna’s gedurende de eerste twee weken om het beste resultaat te behouden.
 • Het wordt sterk afgeraden om binnen twee weken na de injectie gezichtsbehandelingen of massages te ondergaan.

Mogelijke bijwerkingen en complicaties van Botox

Hoewel Botox algemeen als veilig wordt beschouwd wanneer het toegediend wordt door een gekwalificeerde arts, kunnen er bijwerkingen optreden. Deze zijn doorgaans mild en van tijdelijke aard. Hieronder volgen enkele mogelijke bijwerkingen:

 1. Pijn of ongemak op de injectieplaats: Het is mogelijk dat u lichte pijn, een branderig gevoel of ongemak ervaart waar de Botox is toegediend. Deze symptomen zijn meestal mild en verdwijnen snel.
 2. Roodheid, zwelling of blauwe plekken: Tijdelijke roodheid, zwelling of blauwe plekken kunnen optreden op de injectieplaats. Dit zijn normale reacties en verdwijnen meestal binnen enkele dagen.
 3. Hoofdpijn: Sommige patiënten melden lichte en kortdurende hoofdpijn na een Botox-behandeling.
 4. Verspreiding van Botox naar andere spieren: In zeer zeldzame gevallen kan Botox problemen zoals ptosis (een hangend ooglid) of dubbelzien veroorzaken als het zich verspreidt naar nabijgelegen spieren die niet bedoeld waren voor behandeling. Het is daarom belangrijk de nazorgadviezen op te volgen. Deze bijwerkingen zijn ook tijdelijk en verdwijnen meestal na een paar weken.
 5. Allergische reacties: Hoewel het zeldzaam is, kunnen allergische reacties optreden, wat kan resulteren in symptomen zoals jeuk, huiduitslag, netelroos, kortademigheid, of zwelling van het gezicht. Neem in geval van een allergische reactie onmiddellijk contact op met onze kliniek.

Controle na behandeling

Bij Medical Skin Clinic is het resultaat van een Botox-behandeling na twee weken optimaal. Wij bieden daarom een controleafspraak aan twee weken na de behandeling om het effect te beoordelen. Indien nodig voeren we dan kosteloos een touch-up uit. Mocht er behoefte zijn aan een aanvullende controle na vier weken, dan brengen wij hiervoor een bedrag van 30 euro in rekening.

Wat zijn fillers?

Bij Medical Skin Clinic gebruiken we fillers op basis van hyaluronzuur, een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Hyaluronzuur stimuleert de productie van elastine en collageen, wat essentieel is voor een stevige en soepele huid. Naarmate u ouder wordt, neemt de aanmaak van deze stoffen af, wat leidt tot rimpels, een doffere huid en verslapping. Fillers met hyaluronzuur stimuleren de huid om elastine en collageen aan te maken, waardoor rimpels op natuurlijke wijze worden opgevuld. Deze behandeling is populair voor het gezicht en de hals. Naast het verminderen van rimpels, plooien en lijntjes, gebruiken we fillers ook om volume toe te voegen aan de lippen, wangen of het gezicht. Tijdens uw eerste consult voeren we een grondige analyse uit, waarna de cosmetisch arts een persoonlijk behandelplan opstelt. Hierbij wordt rekening gehouden met uw wensen en de gewenste hoeveelheid filler, en waar deze precies geïnjecteerd zal worden. Het is belangrijk om te beseffen dat het effect van fillers niet permanent is; de resultaten vervagen doorgaans na enkele maanden tot één à twee jaar, afhankelijk van het type filler.

Indicaties voor fillers:

Fillers zijn veelzijdig inzetbaar voor het aanpakken van diverse cosmetische zorgen, waaronder:

 1. Het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.
 2. Het herstellen van verloren gegaan volume in het gezicht, een gevolg van het natuurlijke verouderingsproces.
 3. Het opvullen van diepe plooien en groeven, zoals de nasolabiale plooien.
 4. Het vergroten van de lippen.
 5. Het verbeteren van de gezichtscontouren, zoals bij de kaaklijn en jukbeenderen.
 6. Het corrigeren van gezichtsasymmetrieën.
 7. Het verbeteren van de textuur en algehele uitstraling van de huid. 

Hoe lang blijft het effect van fillers zichtbaar?

De duur van het effect van fillers varieert en is afhankelijk van het type filler en de injectieplaats. Over het algemeen blijven fillers negen maanden tot twee jaar zichtbaar. Fillers die specifiek voor huidverbetering worden gebruikt, houden ongeveer drie maanden aan. Na het afnemen van de effecten kunt u de behandeling veilig herhalen, zonder dat dit nadelige gevolgen voor uw gezondheid heeft.

Wat u moet weten voordat u begint met een fillerbehandeling:

Hoe ontstaan rimpels?
Rimpels in het gezicht zijn niet enkel een gevolg van huidveroudering. Ze worden veroorzaakt door structurele veranderingen in de huid, vet, spieren, botten en zelfs tanden. Naarmate u ouder wordt, neemt de productie van bindweefsel en elastine af. De afbraak van deze essentiële componenten gaat sneller dan de aanmaak, wat resulteert in een dunnere en slappere huid. Ook botverlies en het verzakken van vet onder de huid dragen bij aan het verlies van ondersteuning, wat leidt tot diepere rimpels.

De verhouding van cosmetische units: wat past bij uw gezicht?
Bij onze behandelingen streven we naar maatwerk. Het is cruciaal om te begrijpen wat wel of niet past bij de verhoudingen van uw gezicht. Tijdens een consult beoordelen we welke behandelingen het meest geschikt zijn om een natuurlijk en harmonieus resultaat te bereiken.

Maatwerk, geen nawerk:
Wij zetten ons in voor precisie en kwaliteit. Onze focus ligt op het bereiken van het beste resultaat de eerste keer, zodat nabehandelingen zelden nodig zijn.

Wat kunt u verwachten tijdens de fillerbehandeling?

Voordat we beginnen met het injecteren van de fillers, wordt uw huid zorgvuldig gereinigd om een steriele basis te garanderen. Vervolgens injecteren we de filler met een fijne, steriele naald op de locaties die vooraf in uw persoonlijke behandelplan zijn vastgesteld. U zult direct na de behandeling al resultaat kunnen zien.

Nazorg na een behandeling met fillers

Na de behandeling kunt u direct naar huis. Het is belangrijk dat u gedurende de eerste 2-3 uur na de behandeling rechtop blijft zitten of staan en buigen zoveel mogelijk vermijdt.

We adviseren ook om binnen de eerste 24 uur na de behandeling geen make-up aan te brengen en niet hard over de behandelde gebieden te wrijven, zelfs niet na het douchen.

Om optimale resultaten te waarborgen, is het verstandig om fel zonlicht en de sauna gedurende de eerste twee weken na de behandeling te mijden. Tot slot is het cruciaal om uw huid in de eerste twee weken rust te geven; daarom raden wij af om gezichtsbehandelingen of gezichtsmassages te ondergaan in deze periode.

Mogelijke complicaties van fillerbehandelingen

Hoewel fillerbehandelingen over het algemeen veilig zijn wanneer ze worden uitgevoerd door een ervaren en gekwalificeerde arts, kunnen er toch enkele complicaties optreden. Hier zijn de meest voorkomende:

 1. Roodheid, zwelling en blauwe plekken: Dit zijn veelvoorkomende bijwerkingen die meestal mild en tijdelijk zijn. Ze verdwijnen gewoonlijk binnen enkele dagen tot een week.
 2. Infectie: Zeldzaam, maar mogelijk, vooral als de injectieplaatsen niet goed worden gesteriliseerd. Symptomen zoals aanhoudende roodheid, zwelling, pijn, warmte en mogelijk pus vereisen directe medische aandacht.
 3. Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor de stoffen in de fillers, wat symptomen zoals roodheid, jeuk, zwelling en huiduitslag kan veroorzaken. In zeldzame gevallen kunnen ernstige allergische reacties optreden.
 4. Vasculaire complicaties: In zeldzame gevallen kunnen injecties per ongeluk bloedvaten afsluiten, wat ernstige problemen zoals embolieën, weefselnecrose of zelfs blindheid kan veroorzaken, vooral als de bloedvaten rond de ogen worden getroffen.
 5. Knobbeltjes of bultjes onder de huid: Soms kunnen er kleine knobbeltjes of bultjes ontstaan op de injectieplaatsen, veroorzaakt door de filler zelf, ontsteking of overmatige bindweefselvorming.

Contra-indicaties

Er zijn verschillende contra-indicaties (redenen om geen fillerbehandeling te ondergaan) die overwogen moeten worden voordat iemand een fillerbehandeling ondergaat. Enkele van de belangrijkste contra-indicaties zijn:

 1. Allergieën: Als een persoon eerder allergisch is voor de bestanddelen van de filler, zoals hyaluronzuur of andere ingrediënten, is een fillerbehandeling niet geschikt.
 2. Actieve infectie: Als er een actieve infectie is op de injectieplaatsen of in het algemeen in het lichaam, moet de behandeling worden uitgesteld totdat de infectie is verdwenen.
 3. Auto-immuunziekten: Personen met auto-immuunziekten, zoals lupus, reumatoïde artritis of sclerodermie, kunnen een verhoogd risico lopen op complicaties en moeten dit met hun arts bespreken voordat ze een fillerbehandeling ondergaan.
 4. Zwangerschap en borstvoeding: Het wordt over het algemeen afgeraden om fillerbehandelingen te ondergaan tijdens de zwangerschap of borstvoeding vanwege het gebrek aan onderzoek naar de veiligheid van fillers tijdens deze periodes.
 5. Herpes-infecties: Mensen met een actieve herpesinfectie (koortsblaasjes) in het gebied dat wordt behandeld, moeten de behandeling uitstellen om het risico op het activeren van de infectie te verminderen.

Voorzichtig met onderstaande situatie

 1. Bloedingsstoornissen: Mensen met bloedingsstoornissen of die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, kunnen een verhoogd risico lopen op bloedingen en blauwe plekken na de behandeling.
 2. Recente dermatologische behandelingen: Mensen die recente dermatologische behandelingen hebben ondergaan, zoals laserbehandelingen, chemische peelings of microdermabrasie, moeten wachten tot hun huid volledig is hersteld voordat ze fillerbehandelingen ondergaan.

Het is van cruciaal belang om alle medische geschiedenis en mogelijke contra- indicaties met uw arts te bespreken voordat u een fillerbehandeling ondergaat.

Landelijke richtlijnen en uw veiligheid bij cosmetische behandelingen

Bij alle cosmetische behandelingen hanteren we strikte landelijke richtlijnen om uw veiligheid te garanderen. Voor en na elke behandeling worden er foto’s gemaakt die strikt vertrouwelijk worden behandeld. Deze foto’s worden uitsluitend in uw persoonlijke dossier opgeslagen en niet voor andere doeleinden gebruikt. Daarnaast tekent zowel u als de behandelend arts voorafgaand aan elke behandeling een toestemmingsverklaring, wat een standaardprocedure is om zowel uw rechten als welzijn te waarborgen.

Face to face

is always better

Veelgestelde vragen

Injectables is een verzamelnaam voor producten die met een naald worden geïnjecteerd. Botuline Toxine (botox) en fillers zijn producten met een totaal andere werking. Botox ontspant de spieren waardoor ook de huid ontspant. Een filler vult de huid op, bijvoorbeeld onder rimpels, maar ook in lippen, wangen en jukbeenderen.

Een behandeling met fillers wordt over het algemeen als niet pijnlijk ervaren. In het begin kunt u een klein prikje voelen, maar dit duurt maar heel even. Onze fillers bevatten lidocaine, een stof die het weefsel plaatselijk tijdelijk verdooft.

Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gezwollen. Dit trekt snel weg en duurt maximaal twee dagen. Er kan ook eventueel een blauwe plek ontstaan op de plek waar geïnjecteerd is. Deze blijft enkele dagen zichtbaar, maar dit heeft geen nadelig effect op het resultaat en is met make-up goed te camoufleren. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen de bijwerkingen zoveel mogelijk worden beperkt.

Wij voeren geen behandelingen uit wanneer u (mogelijk) zwanger bent. Het is niet bewezen dat fillers schadelijk zijn voor de baby, maar het tegendeel is ook nooit bewezen. Wij nemen het risico niet.

Voor & Na

Before
After

Ervaringen van onze klanten