Skip links

Microneedling

Behandeling

Microneedling

Microneedling is een veilige collageeninductietherapie die met minuscule naaldjes de huid vernieuwt en verbetert.

Wat is Botox?

Botox is een natuurlijk eiwit waarvan de actieve stof botulinetoxine A is. Het is een populaire methode om rimpels te behandelen. Tijdens de behandeling wordt botulinetoxine A met fijne injecties in de huid gebracht. Deze stof ontspant de spieren tijdelijk, waardoor het de vorming van nieuwe rimpels voorkomt en de zichtbaarheid van bestaande dynamische rimpels vermindert.

Indicaties

Indicaties voor Botox-behandelingen
Botox-behandelingen zijn zowel voor cosmetische als medische doeleinden geschikt:

1. Cosmetische toepassingen:
Botox wordt gebruikt voor de behandeling van dynamische rimpels, die voornamelijk zichtbaar zijn wanneer de spieren actief zijn, zoals bij lachen of fronsen. Deze rimpels kunnen minder zichtbaar zijn wanneer de spieren ontspannen zijn.

Voorbeelden van behandelbare dynamische rimpels omvatten:

 • Voorhoofdsrimpels
 • Fronsen tussen de wenkbrauwen
 • Kraaienpootjes rond de ogen
 • Rimpels rond de lippen
 • Sinaasappelhuid of opgetrokken kin
 • Neerhangende mondhoeken
 • Spanning in de halsspieren

2. Medische indicaties:
Botox kan ook worden ingezet voor de behandeling van:

 • Tandenknarsen
 • Overmatig zweten
 • Hoofdpijn en migraine

Behandeling met Botox: Wat kunt u verwachten?

Overweegt u een Botox-behandeling? Begin dan met een vrijblijvend intakegesprek bij onze cosmetische arts. Na dit gesprek kunt u ervoor kiezen om direct de behandeling te ondergaan of een nieuwe afspraak te maken.

Een standaard Botox-behandeling duurt ongeveer 15 minuten. Aan het begin van de behandeling zal de arts uw huid zorgvuldig reinigen om een schone en steriele basis te garanderen. Vervolgens injecteert de arts kleine hoeveelheden Botox in de geselecteerde spieren. U kunt direct na de behandeling naar huis gaan. Binnen vier tot zeven dagen begint u een afname in spieractiviteit te merken in het behandelde gebied, wat leidt tot een vermindering van fijne rimpels. Het volledige effect van de behandeling is na ongeveer twee weken zichtbaar.

Hoe lang blijft het effect van Botox?

Het maximale effect van een Botox-behandeling is merkbaar binnen de eerste 2 tot 4 weken. Daarna begint het effect geleidelijk af te nemen, waarbij het resultaat doorgaans 3 tot 4 maanden aanhoudt. Wanneer u de behandeling elke vier maanden herhaalt, kan na 1 tot 2 jaar het effect soms tot ongeveer zes maanden aanhouden.

Nazorg na een Botoxbehandeling

De eerste 3 uur na de behandeling:

 • Blijf gedurende de eerste 2 tot 3 uur na de behandeling rechtop zitten of staan. Vermijd buigen of voorover leunen.

Eerste 24 uur na de behandeling:

 • Houd het behandelde gebied droog en schoon.
 • Vermijd alcoholconsumptie.
 • Draag geen make-up.
 • Wrijf niet hard over de geïnjecteerde plekken, ook niet na het afdrogen volgend op een douche.

Twee weken na de behandeling:

 • Vermijd fel zonlicht en sauna’s gedurende de eerste twee weken om het beste resultaat te behouden.
 • Het wordt sterk afgeraden om binnen twee weken na de injectie gezichtsbehandelingen of massages te ondergaan.

Mogelijke bijwerkingen en complicaties van Botox

Hoewel Botox algemeen als veilig wordt beschouwd wanneer het toegediend wordt door een gekwalificeerde arts, kunnen er bijwerkingen optreden. Deze zijn doorgaans mild en van tijdelijke aard. Hieronder volgen enkele mogelijke bijwerkingen:

 1. Pijn of ongemak op de injectieplaats: Het is mogelijk dat u lichte pijn, een branderig gevoel of ongemak ervaart waar de Botox is toegediend. Deze symptomen zijn meestal mild en verdwijnen snel.
 2. Roodheid, zwelling of blauwe plekken: Tijdelijke roodheid, zwelling of blauwe plekken kunnen optreden op de injectieplaats. Dit zijn normale reacties en verdwijnen meestal binnen enkele dagen.
 3. Hoofdpijn: Sommige patiënten melden lichte en kortdurende hoofdpijn na een Botox-behandeling.
 4. Verspreiding van Botox naar andere spieren: In zeer zeldzame gevallen kan Botox problemen zoals ptosis (een hangend ooglid) of dubbelzien veroorzaken als het zich verspreidt naar nabijgelegen spieren die niet bedoeld waren voor behandeling. Het is daarom belangrijk de nazorgadviezen op te volgen. Deze bijwerkingen zijn ook tijdelijk en verdwijnen meestal na een paar weken.
 5. Allergische reacties: Hoewel het zeldzaam is, kunnen allergische reacties optreden, wat kan resulteren in symptomen zoals jeuk, huiduitslag, netelroos, kortademigheid, of zwelling van het gezicht. Neem in geval van een allergische reactie onmiddellijk contact op met onze kliniek.

Controle na behandeling

Bij Medical Skin Clinic is het resultaat van een Botox-behandeling na twee weken optimaal. Wij bieden daarom een controleafspraak aan twee weken na de behandeling om het effect te beoordelen. Indien nodig voeren we dan kosteloos een touch-up uit. Mocht er behoefte zijn aan een aanvullende controle na vier weken, dan brengen wij hiervoor een bedrag van 30 euro in rekening.

Wat is microneedling?

Microneedling is een vorm van collageeninductietherapie (CIT) waarbij we met behulp van een Dermapen op bijna pijnloze en efficiënte wijze duizenden minuscule gaatjes in de huid maken. Dit proces stimuleert de huid om zichzelf natuurlijk te herstellen. Hierdoor wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd, wat resulteert in een stevigere en gladdere huid. Door deze minuscule gaatjes kunnen we actieve werkstoffen dieper in de huid brengen om deze optimaal te voeden. Het is aanbevolen om deze behandeling in kuurvorm te ondergaan, zodat we in korte tijd maximale resultaten uit uw huid kunnen halen.

Indicaties

De microneedlingbehandelingen die wij in onze kliniek uitvoeren met de Dermapen zijn uitermate geschikt voor diverse huidproblemen:

 • Verbetering van oppervlakkige rimpels
 • Egalisering van de huidtoon
 • Versteviging van de huid, inclusief rond de ogen
 • Vermindering van pigmentvlekken
 • Aanpak van couperose en rosacea
 • Verminderen van de zichtbaarheid van (acné)littekens
 • Verfijning van grove poriën

De behandeling, voor- en nazorg

Uw huid wordt eerst gereinigd en gedesinfecteerd. Om de huid tijdens de behandeling te beschermen tegen lichtgevoeligheid, brengen we een lokale verdovende crème aan. Vervolgens voeren we de microneedling uit met de Dermapen. Het is niet ongebruikelijk dat we deze behandeling aanvullen met serums, maskers of peelings.

U kunt meteen naar huis zonder begeleiding. We adviseren u om de eerste 24 uur na de behandeling de huid met rust te laten en niet nat te maken. Vermijd het aanbrengen van producten op de huid gedurende deze tijd.

Na 24 uur kunt u de huid voorzichtig reinigen met een milde cleanser en deppen met een schone, hygiënische handdoek. Vermijd wrijving; dep de huid zachtjes droog. Gedurende de eerste week na de behandeling, vermijd krabben aan het behandelde gebied, het gebruik van scrubs, en het harsen of epileren van dit gebied. Ook is het aan te raden om hete douches, sauna's, zwemmen en baden te vermijden, aangezien deze activiteiten het genezingsproces kunnen belemmeren. Verder adviseren we om minimaal drie weken na de microneedling geen laserbehandelingen of vergelijkbare procedures te ondergaan, om het herstel van uw huid optimaal te ondersteunen.

Hersteltijd en verwacht effect

Direct na de behandeling zal de huid warm en prikkelend aanvoelen, en zal deze roze tot rood gekleurd zijn. Bij een intensieve Dermapen Microneedling behandeling kunnen er plaatselijk bloedpuntjes zichtbaar zijn en kan er lichte zwelling optreden. In de week na de behandeling kan de huid, door de versnelde celdeling, licht gaan schilferen.

Het schilferen van de huid na een microneedling behandeling is een positief teken, omdat dit wijst op de aanmaak van nieuwe huidcellen. Na de behandeling kan de huid enigszins roder zijn of kunnen er rode puntjes verschijnen; dit is normaal en verdwijnt meestal binnen enkele dagen tot een week.

Het optimale resultaat van de behandeling wordt pas zichtbaar na enkele weken tot drie maanden, aangezien het natuurlijke regeneratieproces van de huid tijd nodig heeft. Wij raden aan om de behandeling in kuurvorm te ondergaan voor het beste resultaat.

Mogelijke complicaties

Hoewel microneedling doorgaans als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele mogelijke complicaties waarvan u op de hoogte moet zijn:

 1. Roodheid en zwelling: Direct na de behandeling kan de huid rood en enigszins gezwollen zijn; dit zou binnen enkele dagen moeten afnemen.
 2. Gevoeligheid: Na de behandeling kunnen sommige mensen enige gevoeligheid ervaren, die doorgaans van korte duur is.
 3. Infectie: Hoewel het zeldzaam is, is er altijd een risico op infectie na een invasieve procedure. Het is cruciaal om de huid schoon te houden en de instructies voor nazorg nauwkeurig te volgen om een infectie te voorkomen.
 4. Verergering van huidaandoeningen: In zeldzame gevallen kan microneedling bestaande huidaandoeningen zoals rosacea of actieve acne verergeren. Informeer uw behandelaar over eventuele huidproblemen voordat u met de behandeling begint.
 5. Huidirritatie: Milde huidirritatie, zoals jeuk of een branderig gevoel, kan voorkomen na de behandeling, maar dit is meestal tijdelijk en kan worden verlicht met verzachtende crèmes.
 6. Hyperpigmentatie: Hoewel zeldzaam, kan hyperpigmentatie optreden als reactie op de behandeling of door een infectie, vooral bij mensen met een donkere huid. De kleine huidbeschadigingen door microneedling kunnen een overproductie van melanine veroorzaken, wat kan resulteren in donkere vlekken of verkleuringen.

Het is belangrijk om deze mogelijke risico’s te bespreken met uw behandelaar om te zorgen voor een veilige en effectieve behandeling.

Controle na behandeling

Voor uw veiligheid en om te waarborgen dat uw behandeling zo soepel mogelijk verloopt, verzoeken wij u vriendelijk alle verstrekte informatie zorgvuldig door te nemen en de benodigde formulieren volledig in te vullen voordat u met de behandeling start. Heeft u nog vragen of onduidelijkheden? Aarzel dan niet om deze tijdens uw consult aan ons te stellen. We zijn er om u te ondersteunen en al uw vragen te beantwoorden!

Face to face

is always better

Veelgestelde vragen

Injectables is een verzamelnaam voor producten die met een naald worden geïnjecteerd. Botuline Toxine (botox) en fillers zijn producten met een totaal andere werking. Botox ontspant de spieren waardoor ook de huid ontspant. Een filler vult de huid op, bijvoorbeeld onder rimpels, maar ook in lippen, wangen en jukbeenderen.

Een behandeling met fillers wordt over het algemeen als niet pijnlijk ervaren. In het begin kunt u een klein prikje voelen, maar dit duurt maar heel even. Onze fillers bevatten lidocaine, een stof die het weefsel plaatselijk tijdelijk verdooft.

Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gezwollen. Dit trekt snel weg en duurt maximaal twee dagen. Er kan ook eventueel een blauwe plek ontstaan op de plek waar geïnjecteerd is. Deze blijft enkele dagen zichtbaar, maar dit heeft geen nadelig effect op het resultaat en is met make-up goed te camoufleren. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen de bijwerkingen zoveel mogelijk worden beperkt.

Wij voeren geen behandelingen uit wanneer u (mogelijk) zwanger bent. Het is niet bewezen dat fillers schadelijk zijn voor de baby, maar het tegendeel is ook nooit bewezen. Wij nemen het risico niet.

Voor & Na

Before
After

Ervaringen van onze klanten