Huidveroudering onvermijdelijk? Niet met injectables!

De dagen rijgen zich aaneen en net zoals zoveel leeftijdgenoten heb je bijna altijd te weinig tijd. Het begint 's ochtends al wanneer je ervoor probeert te zorgen je op tijd klaarstaat, op je werk ligt er meestal wel een deadline op je te wachten en tussendoor probeer je tijd vrij te maken om te sporten, je sociale leven aandacht te geven én te ontspannen. Kortom: de tijd vliegt. En dat dat te zien is op je huid, is dan ook helemaal niet zo vreemd.

Huidveroudering

Als je ouder wordt, verliest je huid aan volume. Hierdoor ontstaan er zichtbare rimpeltjes en lijntjes, zoals de lijntjes bij je mond, dunnere lippen en plooien bij je neus. Het verouderingsproces begint rond je 25e levensjaar en kun je niet tegengaan. Bovendien wordt je huid blootgesteld aan schadelijke factoren zoals zon, roken of stress wat het proces kan versnellen. Een goede huidverzorging, een gezonde levensstijl en voldoende rust kunnen er dan ook voor zorgen dat het verouderingsproces vertraagd wordt.

Structurele veranderingen

De rimpels in het gezicht ontstaan niet alleen door veroudering van de huid. Gezichtsveroudering wordt ook veroorzaakt door structurele veranderingen in de huid, het vet, de spieren, botten en tanden. Hoe ouder je wordt, hoe minder bindweefsel en elastine wordt aangemaakt. De afbraak van bindweefsel en elastine zorgt er uiteindelijk voor dat de huid steeds dunner en slapper wordt. Door botverlies en verzakking van vet onder de huid, verdwijnt ook een gedeelte van de vulling van de huid. Hierdoor verliest de huid ondersteuning en ontstaan de diepere rimpels in het gezicht.

Injectables

Een manier om rimpels te verminderen, is injectables. Injectables zijn botox en fillers, maar over deze middelen bestaan nog altijd veel misverstanden. Zo zijn behandelingen met botox en fillers erop gericht om een subtiele verandering aan te brengen in je gezicht, en hoef je niet bang te zijn al je mimiek te verliezen. Wanneer er teveel van de stof wordt toegediend, kan het effect wat minder natuurlijk ogen. Om er verzekerd van te zijn dat jouw behandeling naar wens verloopt, is het raadzaam je te laten behandelen door een gespecialiseerde cosmetisch arts.

Cosmetisch arts

Sonay Zainalabedin is cosmetisch arts bij Medical Skin Clinic, en vertelt: 'Als cosmetisch arts ben je aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG). Deze organisatie waarborgt de kwaliteit van de aangesloten artsen en heeft ook het initiatief genomen een opleiding te ontwikkelen tot cosmetisch arts.' De gecertificeerde cosmetisch artsen die aangesloten zijn bij deze beroepsvereniging werken volgens de geldende protocollen en regelgeving, waardoor je als patiënt op goede zorg kunt rekenen.

“Als cosmetisch arts ben je aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG). Deze organisatie waarborgt de kwaliteit van de aangesloten artsen en heeft ook het initiatief genomen een opleiding te ontwikkelen tot cosmetisch arts.”

– Sonay Zainalabedin

Botox en fillers

Sonay heeft zich in haar opleiding gespecialiseerd in huidverbetering en dermatologie. Ze draagt graag zorg voor kwalitatief hoogwaardige behandelingen. Daarbij is voorlichting erg belangrijk. Sonay legt uit: 'Botox en fillers zijn allebei injectables, maar ze zijn wel verschillend. Botox is een eiwit dat via een injectie wordt ingezet om de spieren te laten ontspannen. Aangezien veel rimpels worden veroorzaakt door een te hoge spieractiviteit, worden deze met botox minder zichtbaar. Fillers worden gebruikt om plaatselijk volumeverlies te herstellen, zoals een verslapte kin of hangende wangen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de lichaamseigen stof hyaluronzuur.'

Ultiem resultaat

'Fillers vullen als het ware de dieper liggende rimpels op', vervolgt Sonay. 'Voor het ultieme resultaat kunnen de behandelingen ook gecombineerd worden. Daarom maken we, voordat we met een behandeling beginnen, altijd een gezichtsanalyse. Op die manier kunnen we goed beoordelen welke behandeling precies wenselijk is. Op die manier weet je wat je kunt verwachten, weet ik wat jouw wensen zijn en kunnen we het mooiste en meest natuurlijke resultaat bereiken.'

Share This Article:
× Whatsapp