Meldpunt voor misstanden in de cosmetische zorg

Op 6 januari lanceert de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) het NVCG-meldpunt voor misstanden in de cosmetische zorg. Het meldpunt biedt slachtoffers van cosmetische misstanden, hun naasten en hun zorgverleners de mogelijkheid om deze anoniem te melden. Hiermee wil de NVCG een beeld vormen van de omvang en aard van misstanden in de cosmetische zorg. Dit beeld wordt gedeeld met beleidsmakers en handhavende instanties om dergelijke misstanden terug te brengen. Via de website nvcg.nl/meldpunt kunnen cosmetische misstanden gemeld worden.

Ernstige complicaties door behandeling niet-artsen

Dr. Catharina Meijer, cosmetisch arts en voorzitter van de NVCG: “Aanleiding voor het meldpunt zijn ernstige complicaties na behandelingen met medische hulpmiddelen door niet-artsen, waarmee cosmetisch artsen worden geconfronteerd. Uit recent onderzoek van de NVCG in samenwerking met consumentenprogramma Radar onder cosmetisch artsen, blijkt dat 73% van de cosmetisch artsen te maken heeft gehad met patiënten met complicaties door een andere behandelaar. De meeste van deze artsen hebben dit vaker dan eens meegemaakt. 71% van deze artsen zag complicaties van apparatuur op basis van plasma-energie (160 gevallen) en 69% zag complicaties van de hyaluronpen (173 gevallen). Bij 95% van de artsen waren deze complicaties een gevolg van cosmetische behandeling door een schoonheidsspecialist. Bij 33% was de complicatie het gevolg van cosmetische behandeling door een tandarts. Feiten die ons hebben aangezet tot het initiëren van het meldpunt.”

Meld het ook bij IGJ en Tuchtcollege

Meldingen die bij het NVCG-meldpunt gedaan worden zijn bedoeld voor de beeldvorming van de NVCG, om daarmee de overheid en het publiek te attenderen op de omvang van de problematiek. Gedupeerden die het meldpunt gebruiken worden dringend geadviseerd om hun klacht zelf ook te melden bij het meldpunt van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zodat het kan worden gebruikt als signaal voor haar toezicht. Ook wordt gedupeerden geadviseerd om hun klachten te melden bij een regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

Strengere regelgeving gebruik medische apparatuur

Het terugdringen van misstanden in de cosmetische sector vraagt volgens de NVCG om meer maatregelen. “Wij zijn voorstander van strenger toezicht op regelgeving om te voorkomen dat niet-artsen medische apparatuur kopen. Zolang er geen paal en perk gesteld wordt aan het gebruik van medische technieken zoals hyaluronpennen en medische apparatuur op basis van plasma-energie kan iedereen in Nederland deze medische hulpmiddelen en technieken gebruiken. Cliënten lopen daardoor ernstige risico’s, met alle gevolgen van dien”, aldus dr. Catharina Meijer.

Over de NVCG

De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) is de wetenschappelijke vereniging voor cosmetisch artsen. De vereniging stelt zich ten doel om de kwaliteit van de cosmetische geneeskunde te bevorderen en te voorzien in goede informatievoorziening voor cliënten. De NVCG was de initiatiefnemer bij de totstandkoming van de opleiding tot cosmetisch arts, en heeft zich met succes ingespannen voor de erkenning van het vakgebied cosmetische geneeskunde als nieuwe medische discipline in de Nederlandse Gezondheidszorg. Dit brengt met zich mee dat de titel ‘cosmetisch arts KNMG’ sinds 1 juli 2019 een beschermde titel is en enkel gebruikt mag worden door artsen die de specialisatie tot cosmetisch arts hebben afgerond. Eén en ander biedt duidelijkheid en zekerheid voor de cliënt die op zoek is naar een goede arts voor cosmetische behandelingen.

Dit bericht verscheen eerder op de website van het NVCG.

Share This Article:
× Whatsapp